„Haljala valla tuuleparkide ja nende toimimiseks vajaliku taristu kavandamise eriplaneeringu lähteseisukohtade ja mõjude hindamise, sh keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi“ (LS ja KSH programm) avalik väljapanek PlanS § 100 alusel toimus 10. juunist kuni 26. juulini 2024.

Avaliku väljapaneku kestel laekus 21 kirja, arvamusi esitasid kaheksa asjaomast asutust: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Kliimaministeerium, Keskkonnaamet, Muinsuskaitseamet, Terviseamet, Maa-amet, Põllumajandus- ja Toiduamet, Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet, neli juriidilist isikut ning 18 eraisikut.

Esitatud arvamused ja küsimused olid seotud maardlatega, tuulepargi tehniliste asjaoludega, tuulikute paiknemise ja nende kaugusega elamutest, visuaalse häiringu ja -mõjuga, müra, infraheli ja vibratsiooniga, lindude ja nahkhiirte paiknemisega, veerežiimi ja põhjaveega, rohevõrgustikuga, jäätmete utiliseerimisega, kumulatiivsete mõjude hindamisega, keskkonna jalajälje ja tasuvusajaga, mõjuga kinnisvarale, internetileviga, kogukonna kaasamisega, tuulepargi kavandamise üle otsustamisega ja tuulepargist saadavate kasude/kahjudega.

Avalikule väljapanekule järgnevalt toimusid PlanS § 101 alusel kaks avalikku arutelu – Varangu Seltsimajas 3. septembril ja Haljala Rahvamajas 5. septembril.

Avalikel aruteludel tutvustati eriplaneeringu protsessi ja ajakava, avaliku väljapaneku kestel esitatud kirjalikke arvamusi ja vallavalitsuse seisukohti nende kohta. Räägiti planeeringuga seotud tegevustest ja eesmärkidest, põhjendati asukoha eelvaliku LS ja KSH programmis toodut ning vastati esitatud küsimustele.

Esitatud küsimused puudutasid tuulikute mõju kinnisvara hinnale, valla kasu, ehitusõigust tuulikute mõjualasse, tuulepargi rajamist maardlatele, uuringuid, tuulikute kaugust elamutest, arendajate kokkuleppeid maaomanikega, eri planeeringute omavahelist koosmõju, ilusate teelõikude ja vaadete visualiseerimist, planeeringuga seotud kulude tasumist, arendajate ja võrguehitajate koostööd, rajatavaid liine, tuulikute mõjusid inimesele ja keskkonnale ning tuuleparkide potentsiaalseid alasid, nende omavahelist kaugust ja võimalikku koosmõju.

Avaliku väljapaneku ja avalike arutelude tulemuste alusel on tehtud PlanS § 102 alusel eriplaneeringu LS ja KSH programmis vajalikud muudatused ning avaldatud informatsioon avaliku väljapaneku ja avalike arutelude tulemuste kohta. Arvamused, mis otseselt LS ja KSH programmi ei puudutanud, on teadmiseks võetud ja nendega arvestatakse võimalusel edasises planeerimisprotsessis.

Täpsemalt saab Haljala valla tuuleparkide eriplaneeringu materjalidega tutvuda Haljala valla veebileheküljel tuuleparkide eriplaneeringu menüüjaotuses: Tuuleparkide eriplaneering – Haljala vald.